Тотални диктат

Акција „Тотални диктат“ трећи пут у Бајиној Башти а 15. пут у целом свету

Драги ученици и колеге,

И ове године ће Бајина Башта учествовати у међународној акцији писања диктата на књижевни текст на руском језику- „ Тотални диктат“ и тиме постати један од 1000 градова  у 76 земања света који су истог дана део ове акције. У Бајиној Башти ће се одржати тест ТruD, упрошћена верзија за оне којима руски није матерњи језик.

Акција ће се одржати 14. априла 2018 године у 13h у свечаној сали О.Ш. „Свети Сава“, Светосавска 76, 31250 Бајина Башта, која је локални организатор ове акције.

Четвртог априла на званичнм сајту www.totaldict.ru отворена је регистација на места где ће се одржати Тоталн диктат. Аутор пројекта је руски фонд «Тотални диктат», а читава акција је покренута 2004. године на Новосибирском државном универзитету из Русије

Традиционално су места акције универзитети, школе, библиотеке, али Тотални диктат је сваке године изненађење: он је већ освојио свих шест континената, као и воду и ваздух.

Овогодишњи партнер Тоталног диктата је Агенција Стратешких иницијатива. Диктираће се у многим градовима света и Русије: Москви, Владивостоку, Хабаровску, Санкт-Петербургу, Иванову, Томску, Петрозаводску, Уљановску, Новосибирску и другим. Пошта Русије је за писање диктата отворила своје просторије.

Становници Чељабинска по први пут ће моћи да напишу диктат на свом рингишпилу, који је највећи у Русији. Неки становници ће моћи да пишу диктат на железничким станицама, у возовима и трамвајима. У Омску се и  затвор придружио Тоталном диктату: жељу да напише диктат изјавило је и неколико затвореника. У Уфи, Франкфурту (Немачка), и неким градовима Швајцарске биће организовани аниматори и васпитачи за децу, чији родитељи желе да пишу диктат, а немају коме да оставе децу. Тотални диктат ће и овај пут писати космонаути у космосу на међународној космичој станици.

Ове године аутор текста Тоталног диктата је Гузељ Јахина. Три одломка текста са називима „Јутро“, „Дан“ и „Вече“ говоре о једном дану из живота немачког наставника књижевности. Три текста која ће прочитати 14. априла део су њеног новог романа „Моја деца“.

Очекујте ускоро новости и даље инструкције на страници: http://totaldict.ru/cities/Bajina_Basta/

 

  • Олгица Филиповић, професор руског језика у Основној школи „Свети Сава“, локални координатор
  • Невена Алексић, професор руског језика у Гимназији „Јосиф Панчић“, филолог експерт
  • Ненад Срећковић, дипломирани теолог, техничка подршка
  • Дајана Мочевић, ученица гимназије, друштвене мреже
  • Игор Кунчак, ученик гимназије, техничка подршка

Олгица Филипоовић

Напишите коментар

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић