Целодневна настава – настава будућности

Целодневна настава је облик васпитно-образовног рада за којим се јавља све већа потреба у условима презапослености родитеља ученика. У целодневној настави, као посебном облику наставе, предају два учитеља, а предмете које предају, бирају по својим афинитетима. Ученицима је обезбеђена исхрана (доручак и ручак). Велика предност похађања овог облика рада је та што ученици све обавезе у вези са учењем и израдом домаћих задатака завршавају у школи.

У целодневној настави деца доста времена проводе на свежем ваздуху – у природи, на спортским теренима. Учитељи мењају смену, тако да су сви часови подједнако распоређени. Овакав рад омогућава ученицима да напредују брже, брже усвајају технику почетног читања и писања, јер је сваки редован час математике и српског језика праћен самосталним радом ученика. Оно што би ученици у класичној настави имали за домаћи задатак, то ученици у целодневној настави ураде у школи. Деца су доста одморнија, растерећенија и задовољнија. Боравак у школи им не представља велики напор јер им се смењују дневне активности.

Учионице у којима се изводи целодневна настава су лепо опремљене.  Све учионице имају ормариће у којима ученици остављају своје уџбенике, свеске, опрему и други прибор. Ормарићи су направљени да ученици своје књиге не морају да носе кући.Понедељком родитељи доносе све књиге, свеске и прибор својој деци у учионице. Књиге и сав прибор деци остају у школи током читаве радне недеље. Ранчеве са књигама, свескама и осталим прибором родитељи носе петком како би могли да прате шта њихова деца раде и како напредују. У време слободних активности ученици цртају, слушају музику, уче разне игре, користе библиотеку, играју се у школском дворишту, припремају приредбе за родитеље, учествују у многим културним дешавањима и на тај начин развијају позитиван однос према школи, учењу и дружењу.

Кроз тимски рад учитеља, деци је омогућено образовање, исхрана, игра и дружење са вршњацима.

Целодневна настава омогућава ученицима лагоднији и лепши боравак у школи а финансирана је кроз пројекат одобрен од стране Министра без портфеља госпође Славице Ђукић Дејановић, задуженог за демографију и популациону кроз  Јавни позив за доделу бесповратних средстава јединицама локалних самоуправа за суфинансирање мера популационе политике за 2018. годину.

Дрина инфо портал

Напишите коментар

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић