Светосавци на екскурзији у Нишу

Ученици седмог разреда ОШ „Свети Сава“ су у Уторак и Среду ишли на дводневну екскурзију у град Ниш. Заинтересованост ученика је била велика, ишло је 99 ученика са директором школе, Маријаном Лукић и разредним старешинама седмог разреда, Олгицом Филиповић, Татјаном Ђурић, Дејаном Пурићем и Родољубом Арсенијевићем, и представником агенције Тара Турске, Недељком Стамемићем.

Прва станица њихове екскурзије је била посета Природњачком центру Србије у Свилајнцу. Овај обилазак је испунио сва очекивања. Поред редовних поставки ђаци су имали прилику да виде изложбу Животиње Африке. После Свилајнца посетили су Ресавску пећину, заштићени споменик природе, једна од најстаријих у нашој земљи. По доласку у град Ниш обишли су Ћеле-кулу, поменик из Првог српског устанка, који је у знак одмазде изградила тадашња турска власт, од лобања погинулих српских ратника, предвођених Стеваном Синђелићем у бици на Чегру.
Ноћење су имали у хотелу Видиковац, где су имали и дискотеку.
Следећега дана су обишли и сам Чегар, где се 31. маја 1809.године се одиграла битка на брду Чегар. Битка на Чегру је једна од пресудних битака вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака.
Српски војсковођа Стеван Синђелић је погинуо је у боју на Чегру, дигавши у ваздух шанац пун Турака. После Чегарске битке, од глава Срба изгинулих на Чегру на путу за Цариград, изграђена је крајем лета 1809. године Ћеле-кула по налогу Хуршид-паше. Није изостала ни прелепа шетња центром Ниша. У повратку су посетили Лазарев град и Лазарицу-кнежеву дворску цркву. Време их је послужило па су посетили и Врњачку Бању. Захваљујући изузетном ангажовању агенције Тара Турс и превозника АБ ракета, ђаци су имали прилику да иду на веома садржајну и интересантну екскурзију. Сви су понели прелепе утиске!

Напишите коментар

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић