Бајина Башта

Бајина Башта је град у западној Србији, на десној обали реке Дрине, испод планине Таре и седиште истоимене општине у Западној Србији. Налази се на 43.57`северне географске ширине и на 19.33`источне географске дужине. Општина по последњем попису има око 30.000 становника, а у самом граду живи око 10.000 становника. Површина општине је 670км2. Насеље је настало на надморској висини од 257 метара, а клима је умерено континентална. Некада периферни и полузатворени регион временом је постао значајан центар шумарства, електропривреде и туризма Србије.

Бајина Башта је повезана асфалтним путевима преко превоја Кадињача (880м) са Ужицем у дужини од 40км, који је средиште Златиборског округа, преко превоја Дебело брдо (1090м) са Ваљевом у дужини од 66км и даље са Београдом који је удаљен 170км од Бајине Баште. Долином реке Дрине Бајина Башта је повезана са Љубовијом, Лозницом и Шапцом. За потребе развоја туризма, али и за потребе спортских активности као и такмичења у Бајиној Башти су изграђени бројни спортски објекти: градски стадион са тартан стазом, хала за спортове који се обављају у оваквом простору и игралишта за мале спортове на отвореном.

Најстарији део чаршије Бајине Баште који је сачуван до данас потиче са краја XIX века. Најлепше грађевине су ипак из међуратног периода. Трговци, предузетници и кафеџије подижу зграде за становање и пословние просторе. Када се томе додају јавне, културне и здраствене грађевине добија се слика највећег дела градског језгра. На најлепшем делу Таре прелепи хотели „Оморика“, „Јавор“, „Бели бор“ са око 1000 лежаја. Десетак километара од Бајине Баште је Перућац са језером на Дрини, а серпентинама које вијугају кроз врлети и литице Козјих стена од Перућца, небу под облаке стиже се до Митровца и до Заовина где је прекрасно Заовинско језеро. Лепоте самог пута окаченог о литице, језера, села тешко је речима описати, то треба видети…

Бајина Башта је постала и град познатих атлетских митинга, рели такмичења, светског првенства у лову на младицу, као и по дринској регати. Вреди доћи у наш град! Приказаћемо вам неколико сличица нашег града и околине:

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић