Летопис школе

Летопис ОШ „Свети Свети“ за школску 2022/2023. годину

О НАМА

Идеја о настанку друге основне школе у Бајиној Башти потекла је 1979. године од стране дитектора основне школе Владете Читаковића. Нови простор био је потребан за извођење наставе у Основној школи, услед великог броја ученика који се сваке године уписивао у први разред. Хидроелектрана је финансирала израду идејног пројекта нове школске зграде. Слеадеће године потписан је уговор са Енергопројектом, а коначно решење усвојено је 1981. године. Да би се сакупио потребан новац за градњу нове школске зграде 1982. године расписан је месни самодопринос у износу од 1% прихода у трајању од пет и по година. На изјашњавању 98% грађана је прихватило овакав предлог. Након овога 1983. године састављен је Одбор за изградњу на челу са директором Основне школе „Рајак Павићевић“, Стеваном Дабићем. Одбор је спровео лицитација за избор извођача радова 1984. године и и посао је тада добила ООУР „Изградња“ из Бајине Баште.

Радови на изградњи зграде започели су 26. јула 1984. године, а свечано отварање блока „Б“ обављено је 12. октобра 1985. године, а затим су у ове просторије пресељена одељења првих разреда основне школе. Довршетак изградње нове зграде трајао је до априла 1991. године када је у рад пуштен и блок „Ц“ и после чега је остало да се уради само још просторије за физичко васпитање и још неке учионице предвиђене за четврту фазу изградње, што је касније и урађено.

Крајем осамдесетих година XX века почело се са озбиљним размишљањима о подели огромне Основне школе у Бајиној Башти. Тако је 25. јуна 1989. године СО Бајина Башта усвојила Решење у коме је донела одлуку да се оснује Друга основна школа у Бајиној Башти. То је практично значило поделу ОШ „Рајак Павићевић“ на две школе. Друга основна школа уписана је у регистар код Окружног привредног суда у Титовом Ужицу 19. децембра 1989. године, којом приликом је озваничено њено оснивање и конституисање. Друга основна школа у Бајиној Башти почела је самостално да функционише од 1. јануара 1990. године. Од 22. јануара 1991. године Друга основна школа носи име ОШ „Свети Сава“.

Основна школа „Свети Сава“је издвојена од градске буке на око 500 метара, а од главног асфалтног пута око 50–60 метара. Окружује је: зелени уређени простор, обрађено пољопривредно земљиште Земљорадничке задруге и приватни посед, затим простор Дечијег вртића „Невен“ /двориште/ и котларница на чврсто гориво. Укупна површина школског дворишта је 13.100m². Недалеко од школе се налази Спортско-туристички центар и две средње школе. Решено је питање депоније смећа, водоводна и канализациона мрежа, релативно мали број димњака од приватних котларница, непостојање хемијског загађивача од стране постојеће индустрије, коректно вођење рачуна о чистоћи града, географски положај Бајине Баште – чини да еколошки услови средине буду задовољавајући. Основна школа „Свети Сава“ у Бајиној Башти има 4.842 m² корисне површине и грађена је по фазама и то: Блок (Б), Блок (А) и Блок (Ц). Наша школа има и издвојено одељење у Перућцу.

Основна школа ,,Свети Сава“ је пре неколико година проглашена за најуређенију школу у Златиборском округу и међу шест најуређенијих школа у Србији. То је школа која је 27. јануара 2002. године на Светосавској академији, одржаној у Београду, добила признање од Владе РС и Министарства за постигнуте резултате и допринос у развоју просвете.

У Основној школи ,,Свети Сава“ је од 2019. године почела практична примена целодневне наставе у једном од три одељења првог разреда. Реч је о веома ретком облику васпитно-образовног рада у основној школи, који се изводи по жељи родитеља. Ово је био први случај да се такав облик наставе примењује у једној школи на подручју Златиборског округа. Ученици у целодневној настави користе посебно опремљене учионице од стране Канцеларије за популациону и демографску политику у Влади Републике Србије. Ту су нови столови, столице, рачунари, интерактивне табле, ормарићи за торбе, књиге и свеске, специјални подови, потребни реквизити за различите облике слободних активности и друга наставна средства.

 

Правилник о безбедности у школиПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ У ШКОЛИ

Правилник понашања у школиПРАВИЛНИК ПОНАШАЊА У ШКОЛИ

Фебруар2023. године

Светосавци победници општинског такмичења у малом фудбалу у женској и мушкој категорији

          Почетком месеца фебруара наша школа била је домаћин Општинског такмичења у малом фудбалу. Наши ученици освојили су прво место и у женској и у мушкој категорији. Ученике су припремали наставници Бранка Поповић и Марко Божић.

         Екипу девојчица представљале су:

Ана Васић 8-1

Катарина Миљанић 8-1

Вања Станојевић 8-2

Јелена Ђокић 8-2

Хелена Баратовић 8-2

Александра Веселиновић 7-2

Николина Алексић 7-2

Анђелија Тешић 7-2

Елена Марковић 6-1

Милица Ивановић 6-2

         Екипу дечака чинили су:

Вук Божић 8-1

Марко Ђукановић 8-1

Душан Благојевић 8-2

Марко Ђокић 8-3

Огњен Говрик 8-3

Лука Аврамовић 7-1

Страхиња Лукић 7-1

Илија Кремић 7-1

Илија Врањеш 7-3

Петар Јокић 7-3

Огњен Аџић 6-2

Василије Митровић 6-2

Јануар 2023. године

Савиндан

         Поносно носимо име првог српског архиепископа и просветитеља, Светог Саве, и у радости смо 27. јануара прославили Дан школе и школску славу, негујући традицију и обичаје. Тог дана је одржана Светосавска академија, славски ручак и испраћена је у пензију наставница физике Љиљана Екмешчић.

         Овом свечаном догађају присуствовали су председница општине Весна Ђурић, заменик Миленко Ордагић и многобројни директори установа и предузећа наше општине: директорка Предшколске установе ,,Невен“, Рада Лазић, директор НП ,,Тара“, Драгић Караклић, директор Спортско-туристичког центра Милан Ђурић, Петар Нешковић, саветник председнице општине за спорт и омладину, Мирослав Мићић, помоћник командира полиције, Љубан Петровић, Мића Читаковић, Владе Лазић, Милош Јелисавчић, као и наши драги ученици, њихови родитељи, чланови школског одбора, пензионери, уважено свештенство и запослени у школи.

         Светосавску академију одлично су извели ученици хорске секције са наставником Велибором Филиповићем и чланови ,,Светосавског театра“ са наставницама Јеленом Ивановић, Биљаном Филиповић и Биљаном Савељић.

Децембар 2022. године

Такмичење у шаху

          Крајем децембра у продуженом боравку Основне школе ,,Свети Сава“ одржано је такмичење у шаху. Учествовали су ученици који похађају Обогаћени једносменски рад ,,Мале шаховске мајсторије“ код учитеља Милана Живановића. Укупно је учествовало 8 ученика првог и другог разреда. Најбољи је био ученик Лука Томић II1. Друго место заузео је Михаило Живановић I2, а треће место је припало Петру Тдићу II1. Ученици који су заузели прва три места добили су дипломе, а остали ученици похвале за учествовање на такмичењу.

Новембар 2022. године

Прича о нашој школи у ,,Просветном прегледу

         У петак, 4. новембра 2022. године у ,,Просветном прегледу“ објављена је дивна причао о Основној школи ,,Свети Сава“ у Бајиној Башти. Реч је о основној школи која негује ћирилићно писмо и ,,слови за чувара ћирилице“. Директорка ове школе Маријана Лукић уједно је и потпредседник Организационог одбора манифестације ,,Ћирилична баштина“. У тексту се може пронаћи много лепих и важних ствари о пројектима наше школе, активностима наставника и ученика, као и о школи уопште.

Прво место на Стрип фесту ,,Фантазија ума“

         Ученица 8. разреда Дуња Шкрњић, освојила је 1. место на Стрип фесту ,,Фантазија ума“ у Параћину. На конкурсу је учествовало преко сто ученика основних и средњих школа, а ми поносно можемо констатовати да Дуња Шкрњић, уз подршку наставника Радомира Ђукановића, црта најбоље стрипове у Србији и региону.

Дуња Шкрњић – Прво место на Стрип фесту ,,Фантазија ума“

Октобар 2022. године

Дечја недеља

Основна школа ,,Свети Сава“ традиционално сваке прве недеље у месецу октобру обележава ,,Дечју недељу. Ове године слоган је био ,,Шта детету треба да расте до неба“.

,,Дечја“ недеља је прилика да децa остану у средишту друштвених настојања да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, а то се постиже континуираном бригом о заштити, унапређењу и промоцији дечијих права у којој учествују сви релевантни друштвени актери.

Ученици првог разреда целодневне наставе су, у оквиру игре ,,Тајни пријатељ“, обрадовали једни друге.

Ученици трећег разреда, који похађају Обогаћен једносменски рад – Програмирање кроз игру, обележили су ,,Дечју недељу“ на њима својствен начин. Заједно са учитељицом Слађаном Ивановић направили су у скречу анимације на тему ,,Дечје недеље“.

Ученици одељења III-3 и I-1 са учитељицама Иваном Срдић и Миленом Тошић обележили су ,,Дечју недељу“ уз топло и весело дружење, игру, песму и рецитал Дечјих права.

Ученици који похађају продужени боравак код учитеља Милана Живановића правили су ,,Пингвине радости“ поводом ,,Дечје недеље“ и поклањали их својим друговима у школи.

Ученици целодневне наставе II-4 обележили су ,,Дечју недељу“ акцијом ,,Тајни пријатељ – друг другу“. Сви су са нестрпљењем очекивали поклончић од друга или другарице, а потом су били пресрећни и веома задовољни поклоном који су добили.

У активностима поводом ,,Дечје недеље“ учествовали су и родитељи ученика који похађају Основну школу ,,Свети Сава“. Наиме, ученици из Перућца, као и ученици млађих разреда матичне школе, обележили су ,,Дечју недељу“ међуразредним дружењем и забавом са родитељима. Такмичили су се у спортским активностима: шутирање пенала, шутирање слободних бацања и забавна атлетика. Чланови екипа су били ученици и родитељи, док су учитељи учествовали у организацији такмичења заједно са тренером Милутином Станићем. Ова изузетна активност промовише здрав живот, повезује ученике и родитеље и позитивно утиче на усвајање правих животних вредности. Љубав и пажња свима пријају и то је оно што сваком детету треба – да расте до неба!

На крају, традиционално у нашој школи се последњег дана ,,Дечје недеље“ организује ,,Балонијада“. Ученици млађих разреда са својим учитељима прошетали су из школе до ,,Парка ћирилице“ и свечано пустили балоне да одлете високо. На овај начин ученици су обележили завршетак ,,Дечје недеље“ и још једном подсетили присутне да деци требају ПАЖЊА, ЉУБАВ, СЛОГА И РАЗУМЕВАЊЕ ПА ДА ДЕЦА ПОРАСТУ ДО НЕБА!

Посета ученика 8. разреда Основној школи ,,Живан Маричић у Жичи“

Ученике 8. разреда Основне школе ,,Свети Сава“, њихове разреде старешине, вероучитељице и директорку угостили су ученици 8. разреда Основне школе ,,Живан Маричић“ из Жиче, који данас обележавају ђачку славу. Ученици су провели диван дан у дружењу са својим вршњацима, домаћинима, у манастиру Жича. Осим тога, уживали су у обиласку школе, посети Народном музеју у Краљеву и шетњи центром града.

У име наше школе захваљујемо се директорки Основне школе ,,Живан Маричић“ Јелени Стефановић, колегама, свештенству и сестринству манастира Жича на љубазношћу и гостопримству. Посебно се захваљујемо вероучитељици Ани Црепуљаревић, на чији предлог је данашња посета и дружење реализовано, као и Црквеној општини Бајина Башта.

Ученици наше школе угостиће своје вршњаке из Жиче током манифестације ,,Ћирилична баштина“, маја 2023. године и тако наставити пријатељство и лепу сарадњу наших школа.

Нова опрема за кухињу и трпезарију Основне школе ,,Свети Сава“

Захваљујући Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ОШ “ Свети Сава“из Бајине Баште добила је 3,15 милиона динара за опремање ђачке кухиње и трпезарије. Школа је учествовала са пројектом „Наша школа – наш други дом“.

,,Досадашња опрема била је стара преко три деценије. Нова нам је добро дошла. Кухиња је опремљена знатно савременијим уређајима и машинама, тако да ће се оброци припремати квалитетније и лакше. Иначе, у нашој школи се дневно припрема близу 600 оброка, рачунајући и оне за ученике у целодневној настави и продуженом боравку .Тренутно месечна уплата по ученику за кухињу износи 2.100 динара. Могућност да купе оброк имају и запослени и они је користе“ каже директорка школе Маријана Лукић.

У саставу нове опреме у кухињи су две климе, машина за прање подова, два расхладна ормара, ормар за замрзавање, љуштилица за кромпир, топла витрина за пецива, две конвенцијске пећнице, штапни миксер, мешалица за тесто, електрична палачинкара, месо резница, центрифугални соковник и апарат за вафл колаче. Трпезарија је опремљена и са новим столовима и столицама.

Извор: ББ Глас

Септембар 2022. године

Пријем првака

У школској 2022/23. години Основна школа ,,Свети Сава“ уписала је три одељења првог разреда. Са ученицима I1 ради учитељица Милена Тошић. У одељењу је 16 ученика. Са ученицима I2 ради учитељица Мирјана Марковић, а у одељењу има 18 уписаних ученика. Одељење I3 (одељење целодневне наставе) воде учитељи Јасминка Митровић и Ранисав Ђокић. Оно броји 28 ученика.

Оно што посебно треба нагласити јесте да наша школа и четврту годину уписује по једно одељење целодневне наставе. Овај вид образовно-васпитног рада пружа ученицима, али и родитељима, предности у односу на друге облике. Тако, на пример, ученици који похађају целодневну наставу су у великој мери самосталнији. Брзо почну да науче да брину о свом радном месту, сами слажу ствари у ормариће, припремају се самостално за часове, развијају хигијенске навике, деле ужину, помажу једни другима у учењу и сл. Полазници целодневне наставе имају три оброка у школи (доручак, ужину и ручак).

Мај

Поклон излет у Тршић

Ученици Основне школе ,,Свети Сава“, учесници Пилот пројеката ,,Улога ученика у заштити животне средине“ Републике Србије, сјајним резултатима обезбедили су место међу најуспешнијим школским тимовима међу 29 школа учесница. Од стране Комисије коју су чинили Министарство за заштиту животне средине, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и локалне самоуправе награђени су једнодневним излетом у Тршић, боравком у Научно-образовно културном центру ,,Вук Караџић“.

Тим школе чинили су ученици – такмичари Огњен Богдановић, Теодора Тешић, Огњен Бајић, Тина Аксић и Андреа Крњић предвођени координатором еколошке секције Мирјаном Марковић и директорком школе, Маријаном Лукић.

Поклон излетом награђени су и тимови основних школа из Севојна, Ариља, Зрењанина и Пожеге. Ученици су посетили Спомен кућу Вука Стефановића Караџића уз пратњу стручног вође, учествовали у радионицама Калиграфије и Старих заната и посетили Музеј, позорницу на отвореном и друге занимљиве садржаје.

Велики успех наших ученица на Републичком такмичењу из атлетике

Поред свакодневних школских и других ђачких обавеза, наше ученице су и овај пут успеле у томе да се због њиховог успеха осећамо поносно и срећно и као школа и као град. На републичком такмичењу из атлетике, одржаном 16. 5. 2022. у Краљеву, наше ученице су заузеле сјајно 5. место у екипном пласману.  Нашу екипу су чиниле ученице: Ива Максимовић, Сања Јовановић, Јана Павловић, Соња Бодирога, Анастасија Акановић, Ивана Чворовић, Сара Ђурђић, Јелена Милановић, Катарина Миљанић и Анђелија Марјановић.

У појединачном пласману:

Ива Максимовић – 5. место (600м)

Сања Јовановић – 3. место (скок у вис)

Јана Павловић – 6. место (бацање кугле)

Анђелија Марјановић – 6. место (скок у даљ)

Јелена Милановић – 3. место (100м)

Анастасија Акановић – 4. место (300м)

ШТАФЕТА (Анастасија Акановић, Соња Бодирога, Катарина Миљанић, Јелена Милановић) – 3. место (4×100м)

Април

Представа за предшколце

Ученици 4. разреда Основне школе ,,Свети Сава“, са својим учитељима Јасминком Митровић, Мирјаном Марковић и Ранисавом Ђокићем, припремили су за предшколце представу ,,Природа деци приповеда“ и тиме завршили Еколошки пројекат ,,Улога ученика у заштити животне средине“.

Сходно епидемиолошкој ситуацији представа није изведена уживо већ је снимљена, а снимак на диску су наше виле поделиле предшколцима. Сигурни смо да је послата јасна порука колико је важно чувати животну средину, јер је посета наших ученика изазвала пажњу и одушевљење предшколаца.

У организацији Спортског савеза Бајина Башта, Туристичке организације Тара-Дрина и Одбојкашког клуба Дрина одржан је први турнир у некада популарној дечијој игри ,,Између две ватре”. Учешће су узела одељена из Основне школе ,,Свети Сава“, ,,Рајак Павићевић“ као и једно одељење из Рогачице.

На терену је било преко 150-оро деце и још већи број је био на трибинама. Ређали су се смех, радост и понека суза. Успомена за цео живот, а организаторима обавеза да ово такмичење буде традиција која ће расти из године у годину. Најуспешнији су награђени медаљама, пехарима и дипломама, а ученици наше школе су остварили запажене резултате.

Март

Дана 22. 3. 2022. године у нашој школи одржан је квиз ,,Пажљивкова смотра“ на коме су се такмичили ученици 1. и 2. разреда из наше општине. Квиз је реализован у организацији Комисије за безбедност саобраћаја Бајина Башта и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Тим ученика првог разреда ,,Пчелице“ из Основне школе ,,Свети Сава“ освојио је треће место, док су ,,Светосавци“ – ученици другог разреда заузели друго место.

Фебруар

Учшће у 2022 свечаном Зимском Окупљању за донаторе и пријатеље

Наша школа је узела учешће у 2022 свечаном Зимском Окупљању за донаторе и пријатеље  у организацији Хуманитарне фондација „Рејмон Николе Траст“, где смо чули о  успешним акцијама ове организације у 2021. години и где је наша директорка, Маријана Лукић, представила предности и изазове са којима се суочава наша Основна школа ,,Свети Сава“. Било је бројних говорника који су објаснили њихова достигнућа у 2021. упркос ограничењима пандемије. Такође, испратили смо музичке нумере неколико музичара, који су покровитељи добротворне организације.

Хуманитарна фондација „Рејмон Николе Траст“ (The Raymond Nicolet Trust) се залаже за побољшање образовне могућности деце и студената у Србији, за пружање најбољих перспектива у животу, пружање финансијске подршке за набавку школске опреме и побољшања школске установе. Ова организација је и у претходном периоду обезбедила донације за нашу школу, па се надамо лепој сарадњи и у будућности.

Општинско такмичење из српског језика и језичке културе

Ученици Основне школе ,,Свети Сава“ су постигли одличне резултате на Општинском такмичењу из српског језика и језичке културе које је 26. фебрура 2022. године одржано у Основној школи „Рајак Павићевић“ у Бајиној Башти.

Прво место су освојили Катарина Станковић 5/2 (са максималних 20 бодова) и Богдан Спасић 8/2.

Друго место су освојили Нађа Ивановић 5/3, Огњен Јевтић 5/1, Јана Бојић 6/1 и Ивана Јосиповић 8/4.

Треће место су освојили Павле Танасијевић 5/3, Анђела Тадић 5/3, Елена Марковић 5/1, Теодора Тешић 5/2, Јована Пејић 6/2 и Матеја Неђић 6/1.

Ученике су спремале наставнице Биљана Филиповић, Мирјана Јовановић и Биљана Савељић.

 

Јануар

Школска слава – Савиндан

У четвртак, 27. јануара 2022. године Основна школа ,,Свети Сава“ обележила је школску славу Савиндан. Наш колега, учитељ Радивоје Милановић, тог дана је свечано испраћен у заслужену пензију. Пожелели смо му дуго здравље и срећу, а он је обећао да ће нас још дуго посећивати. У то име уручена му је слика нашег наставника Радомира Ђукановића као поклон за предан рад и залагање.

Интервју – Радивоје Милановић

 1. Сећате ли се Ваших почетака?

Веома радо се сећам мог почетка рада у ИО ОШ ,,Рајак Павићевић“ у Јагоштици. Био је то 1. октобар 1988. године. Неподељена школа са 14 ученика у сва четири разреда. Било је изузетно тешко у почетку, али временом се стекне искуство.

У Јагоштици см упознао своју највећу љубав – данашњу супругу. За време ,,учитељовања“ добио сам три највећа дара од Бога – супругу Лазарију и ћерке Данијелу и Мирјану.

 1. Шта је то што је утицло на Вас да се определите за овакав један племенит позив?

Мислим да је то судбина јер верујем у њу. Укратко ћу Вам објаснити. У то време када сам ја био дете углавном су родитељи одређивали којим послом ће се ко бавити. Мој отац је био при ставу да завршим неки занат да бих могао што пре да се запослим. Ја сам хтео гимназију језичког смера због страних језика. Отац ме онда уписао у данашњу техничку школу. Завршио сам за металостругара. Будући да сам био веома добар из енглеског језика, жеља ми је била да упишем Филолошки факултет. Покушао сам у Новом Саду, полагао пријемни испит, али нисам прошао. Распитао сам се шта може да се студира у Ужицу и изабрао сам Педагошку академију. Потом сам морао да полажем класификациони испит из стручних предмета које нисам имао у школи. Прошао сам већ у првом покушају и уписао се. Мој отац није могао да верује, али му се ипак свидело што ћу бити учитељ. Када сам завршио Педагошку академију, већини мојих комшија и пријатеља је било драго што ће њихов комшија бити учитељ.

 1. Сматрате ли да је некада било лакше радити са децом него што је то данас случај?

         Сматрам да је данас много лакше радити будући да су школе данас знатно опремљеније савременим наставним средствима и изворима знања. Деведесетих година је било много теже радити због ратних дешавања и хиперинфлације 1993/94. године. Тада смо морали самостално да импровизујемо и правимо наставна средства за учионицу. Такође, била је изузетно лоша материјална ситуација родитеља и већине учитеља и наставника.

 1. Како Ви видите данашњи систем образовања и васпитања деце?

Ниједан систем до сада није био савршен. Тако ни овај сада. Ви данас имате одличне услове за рад. Учеионице су вам опремљене савременим наставним средствима. Самим тим, данас је много лакше бити учитељ, будући да су различити извори знања свима доступни. Искрено, жао ми је што ми се није пружила шанса да радим у тако опремљеној учионици.

 1. Да ли сте задовољни оним што сте пружили Вашим ученицима?

Углавном јесам, али увек се може више и треба стремити ка томе. Радио сам у различитим условима, покушавао да се прилагодим, али није увек све било савршено.

 1. По чему ћете највише памтити време проведено у школи?

Ух! Учитељски живот је веома буран. Још ако радиш у више школа у различитим срединма. Сигурно бих могао написати књигу. Ипак, нешто што ћу увек памтити јесте следећи догађај. Наиме, 1995. године био сам учитељ у ИО ОШ ,,Свети Сава“ у Рачи. Трајао је упис ученика у први разред. Постојао је ученик који није комуницирао са педијатром, педагогом, ни са мном. На свако питање би одговарао климањем главом,  родитељи су тврдили да потпуно нормлно разговара са њима и ни са ким више. То је била социјално веома угрожена породица. Имали су још два сина са посебним потребама. Педијатар није желео том дечаку да изда уверење за редовну наставу, али сам га ја замолио да то учини јер сам сматрао да ће се дечак социјализовати временом приликом свакодневног дружења са децом. Тако је и било. Дечака је мајка свакодневно доводила у школу и одводила из исте, а он је мирно седео у првој клупи и пажљиво пратио наставу. Није имао никакав страх, а одговоре на питања је и даље давао само климањем главе. Прве седмице је избегавао игру, стајао је по страни и пажљиво посматрао. Већ друге седмице је почео да се смеје и да се укључује у игру. Треће седмице, за време великог одмора, деца су улетела у зборноицу и узвикнула: ,,Учитељу, учитељу, Милутин је проговорио!“ То је била неописива радост за све нас. Од тога дана Милутин се понашао као и свако друго дете. Скоро см га видео, прави делија, каже да се оженио и има двоје деце.

 1. Шта сматрате да је Ваш највећи животни успех?

За мене је највећи успех у животу стећи и очувати сложну и културну породицу. Због тога сам веома поносан на своју. Такође, сматрам да је веили успех и када те сопствена деца и бивши ученици надмше у образовању. У томе се огледа мој рад са њима.

 1. Како се осећате у заслуженој пензији?

Било је веома необично у септембру кад је почела нова школска година. Ипак, човек се лако навикне. Из дана у дан сам све опуштенији. Нема превише стреса и свакодневних обавеза. Сада уживам у читању занимљивих књига и дружењу са пријатељима из детињства. Чак се и рекреативно бавим спортом.

 1. Да ли Вам недостају Ваши ученици, колеге и школа?

          Да, свакако! Сви ми недостају, али највише ученици. Деца су смисао живота! Највише ме обрадује сусрет са некима од њих. Понекад прошетам до школе, а преко друштвених мрежа помно пратим сва дешавања у истој.

 1. Каква је Ваша порука за младе учитеље који тек почињу да се баве овим послом?

          Драге колеге, изабрали сте племенито и најлепше могуће занимање. Радите са пуно ентузијазма и љубави. Дајте свој максимум у образовању и васпитању деце. Дружите се са колегма што чешће. Не долазите у конфликте са њима јер радни век брзо пролети.

 1. Каква је Ваша порука за све ,,Светосавце“?

         Следите Савин пут! Била ми је част што сам био учитељ у школи која носи његово велико име. Овим путем бих још поручио свим пензионерима наше школе да редовно долазе на Савиндан да се дружимо.

Децембар

Такмичење у шаху

Крајем децембра у продуженом боравку Основне школе ,,Свети Сава“ одржно је такмичење у шаху. Учествовали су ученици који похађају Обогаћени једносменски рад ,,Мале шаховске мајсторије“ код учитеља Милана Живановића. Укупно је учествовало 15 ученика првог и другог разреда. Најбољи је био ученик Лука Томић I1. Друго место заузео је Ђођре Пашић II2, а треће место је припало Неђи Миловановићу II2. Ученици који су заузели прва три места добили су дипломе, а остали ученици похвале за учествовање на такмичењу.

Интервју са глумцем Александром Дунићем

Поводом представе „МИЛОШ ВЕЛИКИ – КЊАЗ СЕРБСКИ“ одржане у Основној школи „Свети Сава“ у Бајиној Башти, чланице новинарске секције и редакције часописа ,,Светосавац“ Тијана Симић VIII3 и Ивана Поповић VIII3 реализовале су интервју са глумцем Александром Дунићем.

Можете ли нам рећи нешто више о Вашем раду и о Вама?

     – Ја сам глумац Позоришта на Теразијама, Александар Дунић. Члан сам Позоришта на Теразијама већ тридесет година. Академију сам завршио у Новом Саду, у класи професора Бранка Плеше 1993. године, исте године сам се и запослио. Имао сам доста среће у послу и у каријери. Такође, снимао сам неке од најпознатијих серија тог времена, као што су „Бела лађа“, „Породично благо“, „Стижу долари“, „Срећни људи“. Наравно, паралелно сам радио и у позоришту, где и дан данас играм. Неки од тренутних наслова су „Цигани лете у небо“, „Мистер долар“, „С друге стране јастука“, „Флешденс“.

Одакле уопште идеја за ову монодраму? Како сте доживели ову представу? Да ли

ова представа има неку симболику за Вас лично?

– Идеју за ову монодраму имао сам одавно. Желео сам да прикажемо неку дубоку свест о базичним вредностима наших народа и потреби да те вредности поново афирмишемо и извучемо на светлост дана, јер су неки појмови почели доста да се урушавају код нас и да се замењују другим појмовима. Једноставно, у неком тренутку сам се уплашио да смо, као људи, истину почели да представљамо на један погрешан и лажан начин. Српски народ је народ који је имао многе врлине и ја сам хтео да те врлине, на известан начин, поново доведем у фокус, говорећи младим људима ко су, шта су и какви су им били преци, а старијим генерацијама да то буде подсетник на неку блиставу прошлост из историје, које не треба да се стидимо, већ да будемо веома поносни. Самим радом на овој представи научио сам понешто. Наравно, историја као учитељица живота, никада се не понови на идентичан начин, али се понавља веома слично. Оно што сам ја научио, радећи на овој представи, јесте да је патриотизам у то време био на највећој могућој цени и да је имао велику вредност, да су то били људи који се заиста нису скривали, били су спремни да свој комфор замене у сваком тренутку ако то отаџбина од њих очекује.

Какви су Ваши утисци о извођењу представе у нашој школи? Да ли сте задовољни

одзивом ученика и тиме како су пратили представу?

– Дивно је било, велики број ђака се одазвао. Веома ми је драго због тога, и то је, за мене као глумца, велики комплимент. Добро су ме пратили, с обзиром на то да ова тематика на моменте и није баш тако лака и једноставна за праћење. Ова монодрама је написана за узраст од једанаест година, па све до дубоке старости. Има доста озбиљног текста. Морам да напоменем да имам искуства са вашом школом. Школа је дивна и стварно је лепо што имате овакав хол за извођење, где можете и ви сами да наступате, а могу и гости да вам дођу. Стварно се дивно осећам због начина на који су ме дочекали ваши професори и остали сарадници које сам сретао. Велико ми је задовољство што сам данас овде.

Можемо ли очекивати ускоро неку нову представу и сарадњу са Вама?

    – Што се тиче историјских монодрама, ја ћу овде стати. Готово сам сигуран да више ништа нећу радити на тему Првог и Другог српског устанка. Можда ће нешто друго бити. Када буде било нешто пригодно, бићу слободан да вам се јавим и да сарађујемо.

Другци целодневне наставе у посети Инфо центру и Канцеларији за младе

Ученици другог разреда целодневне наставе су на делу показали како је лепо бити хуман. Са својим учитељицама Иваном и Миленом донели су слаткише и честитку за своје вршњаке у оквиру хуманитарне акције коју је покренула Канцеларија за младе. Уједно су обишли и упознали се са радом Инфо центра Бајина Башта.

Прваци целодневне наставе у шетњи до ,,Кућице на Дрини

Ученици I4 целодневне наставе, заједно са учитељицама Лепом и Марином, искористили су један леп и сунчан децембарски дан за једну дужу шетњу до туристичке атракције ,,Кућица на Дрини“. Уживали су, посматрали и дивили се овој светски познатој атракцији. У шетњи су били задовољни, срећни и испуњени, а истовремено развили љубав према шетњи и здравом начину живота.

Новембар

Нови намештај и компјутери у Основној школи ,,Свети Сава“

Основна школа ,,Свети Сава“ успешно је аплицирала код Министарства просвете, науке и технолошког развоја у пројекту ,,Модерна и удобна учионица – задовољан, креативан и успешан ученик“. Захваљујући томе, школа је добила комплетан намештај з 29 кбинет и учионица вредан 6,5 милиона динара.

Како наводи директор Основне школе ,,Свети Сава“ Маријана Лукић: ,,Добили смо 600 једноседних клупа и исто толико столиц, 23 катедре, 25 столица за наставничку канцеларију, 48 ормар, 10 лабараторијских клупа и 30 столица, ормар за хемикалије, 15 столова за кабинет технике и технологије, 5 штафелаја са радним столовима за ликовну културу, 10 телевизора и 23 беле магнетне табле. Идуће године је у плану и реконструкција и опремње ђачке кухиње.“

Такође, Основна школа ,,Свети Сава“ је 20. Новембра од Школске упрве Ужице добила 30 компјутера и два штампача. Они су смештени у информатички кабинет и неколико учионица.

Планинарство и боравак у природи

Радионица намењена просветним рдницима ,,Планинарство и боравак у природи“ оржана је 20. 11. 2021. године у Растишту, у некадашњој извојеној школи Основне школе ,,Свети Сава“, која је добила један нови сјај и значај захваљујући пожртвованошћу и ентузијазму момака и девојака планинарског клуба ,,Тара“.

Општинско такмичење у стоном тенису у Основној школи ,,Свети Сава“

На општинском такмичењу у стоном тенису, које је одржано 17. 11. 2021. у Основној школи ,,Свети Сава“, Светосавци су остварили следеће резултате:

 1. место Милица Ђокић VIII2
 2. место екипно дечаци
 3. место екипно девојчице

Oктобар

Дечја недеља

У месецу октобру је највећу пажњу привукла Дечја недеља. У оквиру ње, која се традиционално обележава у Основној школи ,,Свети Сава“ ученици, учитељи и наставници организовали су низ активности. Општи циљеви Дечје недеље су: скретање пажње најширој јавности на права и потребе детета, указивање на одговорност коју породица, школа и држава и њене институције имају у заштити деце, и остварују њихова права, указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце, промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу и сл. Такође, циљ свих активности је да кроз дружење и игру покажемо да разумемо једни друге, да се волимо и да лепим поступцима и речима можемо много постићи. Не постоји ништа што доноси веће задовољство од срећног, здравог и насмејаног детета!

Мото овогодишње Дечје недеље, која се одржала од 4. 10. до 10. 10. 2021. године био је ,,Дете је дете да га волите и разумете“. Неке од активности које су веома успешно организоване биле су: ,,Балонијада“, ,,Спортски дан,“ ,,Друг другу“, ,,Права детета“, ,,Тајни пријатељ“, ,,Напуни кош“ итд.

 

Септембар

ПРИЈЕМ ПРВАКА

У школској 2021/22. години Основна школа ,,Свети Сава“ уписала је четири одељења првог разреда. Са ученицима I1 ради учитељица Наташа Маринковић. У одељењу је 25 ученика. Велики број ученика из овог одељења је по принципу једносменске наставе уписан и у продужени боравак, који води учитељ Милан Живановић. Са ученицима I2 ради учитељица Гордана Александрић, а у одељењу има 20 уписаних ученика. Одељење I3 води учитељица Анђелка Ђурић, где је такође 20 ученика, а у одељењу целодневне наставе I4 раде учитељице Лепосава Јевтић и Марина Петронијевић. Одељење броји 26 ученика.

Посебно смо поносни на чињеницу да наша школа већ трећу годину уписује по једно одељење целодневне наставе. Одлике целодневне наставе су да не постоје уобичајене смене пре и после подне, већ су ученици у школи од 08:00 до 15:30. Овај вид наставе пружа ученицима, али и родитељима, предности у односу на друге облике. Тако, на пример, ученици који похађају целодневну наставу су у великој мери самосталнији. Брзо почну да науче да брину о свом радном месту, сами слажу ствари у ормариће, припремају се самостално за часове, развијају хигијенске навике, деле ужину, помажу једни другима у учењу и сл. Поред тога, неке од предности целодневне наставе огледају се и у развијању радних навика, увежбавању градива, изради домаћих под сталним стручним надзором и смењивању учења и слободних активности. Такође, тешке ђачке торбе остају и школи, а књиге су у ормарићма. Исхрана је организована према потребама деце и родитеља, а деца одрастају у здравом окружењу са својим вршњацима, без неконтролисаног коришћења слободног времена. То значи и да су у потпуности задовољене потребе запослених родитеља јер су овом наставом остварени сви услови за развој детета.

У одељењу целодневне наставе раде две учитељице (Лепосава Јевтић и Марина Петронијевић). Свака од њих има групу својих предмета, па тако их једна изводи у преподневном блоку наставе, а друга у поподневном. Учитељица Лепосава Јевтић је била учесница семинара у Новом Саду у Основној школи ,,Никола Тесла“ која овај вид наставе има већ скоро три деценије. Деца понедељком у школу доносе торбе, ранчеве, свеске, књиге и сав потребан пробор за рад и остављају их у својим ормарићима до петка. Онда их поново носе кућама где родитељи остварују увид у оно што су њихова деца учила током једне радне седмице. Учитељица наводи да се у истом дану ради обрада градива и врши увежбавање. Такође, сви домаћи задаци се раде под надзором учитељица, а прва искуства и прве реакције, како ученика, тако и родитеља су веома позитивне.

Полазници целодневне наставе имају три оброка у школи (доручак, ужину и ручак). Храна се припрема у модерној школској кухињи и одличног је квалитета.

 

Најуспешнији Светосавци на такмичењима – на излету у Вишеграду

Бивши светосавци су уживали и дружили се на наградном излету који је организовала Општина. Општина је за вуковце и најуспешније ученике на такмичењима у протеклој школској години организовала путовање бродом до Вишеграда. Наставница српског језика, Биљана Савељић, једна од заслужних за сјајне успехе наших ученика, имала је прилику да ужива са њима.

Посета Светосаваца ,,Малом сајму спорта“ који је организовао Спортски савез Бајина Башта

Ученици Основне школе ,,Свети Сава“ заједно са својим учитељима посетили су ,,Мали сајам спорта“ који је организовао Спортски савез Бајина Башта. Упознали су се са прослављеним спортистом Давором Штефанеком и уживали у спортовима које су представили наши успешни спортисти.

 

Пилот пројекат ,,Улога ученика у заштити животне средине“

Марљивост и континуирана посвећеност у раду нашег колектива дала је за резултат да је Основна школа ,,Свети Сава“ ушла у одабрани број школа (само 29 школа у Србији) које су одабране за Пилот пројекат ,,Улога ученика у заштити животне средине“.

Дана 29. 09. 2021. године директорка наше школе, Маријана Лукић, и координатор пројекта, учитељица Мирјана Марковић, присуствовале су потписивању Протокола о сарадњи између Министарства заштите животне средине и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Изјаву за медије су дали Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, као и други министри, након чега су одржане едукације и приказане презентације од значаја за пројекат.

Председница наше општине, Весна Ђурић, присуствовала је данашњем догађају у Београду са осталим градоначелницима/председницима локалних самоуправа школа учесника у овим пројекту.

 

 

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић