Летопис школе

Летопис ОШ „Свети Свети“ за школску 2021/2022. годину

О НАМА

Идеја о настанку друге основне школе у Бајиној Башти потекла је 1979. године од стране дитектора основне школе Владете Читаковића. Нови простор био је потребан за извођење наставе у Основној школи, услед великог броја ученика који се сваке године уписивао у први разред. Хидроелектрана је финансирала израду идејног пројекта нове школске зграде. Слеадеће године потписан је уговор са Енергопројектом, а коначно решење усвојено је 1981. године. Да би се сакупио потребан новац за градњу нове школске зграде 1982. године расписан је месни самодопринос у износу од 1% прихода у трајању од пет и по година. На изјашњавању 98% грађана је прихватило овакав предлог. Након овога 1983. године састављен је Одбор за изградњу на челу са директором Основне школе „Рајак Павићевић“, Стеваном Дабићем. Одбор је спровео лицитација за избор извођача радова 1984. године и и посао је тада добила ООУР „Изградња“ из Бајине Баште.

Радови на изградњи зграде започели су 26. јула 1984. године, а свечано отварање блока „Б“ обављено је 12. октобра 1985. године, а затим су у ове просторије пресељена одељења првих разреда основне школе. Довршетак изградње нове зграде трајао је до априла 1991. године када је у рад пуштен и блок „Ц“ и после чега је остало да се уради само још просторије за физичко васпитање и још неке учионице предвиђене за четврту фазу изградње, што је касније и урађено.

Крајем осамдесетих година XX века почело се са озбиљним размишљањима о подели огромне Основне школе у Бајиној Башти. Тако је 25. јуна 1989. године СО Бајина Башта усвојила Решење у коме је донела одлуку да се оснује Друга основна школа у Бајиној Башти. То је практично значило поделу ОШ „Рајак Павићевић“ на две школе. Друга основна школа уписана је у регистар код Окружног привредног суда у Титовом Ужицу 19. децембра 1989. године, којом приликом је озваничено њено оснивање и конституисање. Друга основна школа у Бајиној Башти почела је самостално да функционише од 1. јануара 1990. године. Од 22. јануара 1991. године Друга основна школа носи име ОШ „Свети Сава“.

Основна школа „Свети Сава“је издвојена од градске буке на око 500 метара, а од главног асфалтног пута око 50–60 метара. Окружује је: зелени уређени простор, обрађено пољопривредно земљиште Земљорадничке задруге и приватни посед, затим простор Дечијег вртића „Невен“ /двориште/ и котларница на чврсто гориво. Укупна површина школског дворишта је 13.100m². Недалеко од школе се налази Спортско-туристички центар и две средње школе. Решено је питање депоније смећа, водоводна и канализациона мрежа, релативно мали број димњака од приватних котларница, непостојање хемијског загађивача од стране постојеће индустрије, коректно вођење рачуна о чистоћи града, географски положај Бајине Баште – чини да еколошки услови средине буду задовољавајући. Основна школа „Свети Сава“ у Бајиној Башти има 4.842 m² корисне површине и грађена је по фазама и то: Блок (Б), Блок (А) и Блок (Ц). Наша школа има и издвојено одељење у Перућцу.

Основна школа ,,Свети Сава“ је пре неколико година проглашена за најуређенију школу у Златиборском округу и међу шест најуређенијих школа у Србији. То је школа која је 27. јануара 2002. године на Светосавској академији, одржаној у Београду, добила признање од Владе РС и Министарства за постигнуте резултате и допринос у развоју просвете.

У Основној школи ,,Свети Сава“ је од 2019. године почела практична примена целодневне наставе у једном од три одељења првог разреда. Реч је о веома ретком облику васпитно-образовног рада у основној школи, који се изводи по жељи родитеља. Ово је био први случај да се такав облик наставе примењује у једној школи на подручју Златиборског округа. Ученици у целодневној настави користе посебно опремљене учионице од стране Канцеларије за популациону и демографску политику у Влади Републике Србије. Ту су нови столови, столице, рачунари, интерактивне табле, ормарићи за торбе, књиге и свеске, специјални подови, потребни реквизити за различите облике слободних активности и друга наставна средства.

 

Правилник о безбедности у школиПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ У ШКОЛИ

Правилник понашања у школиПРАВИЛНИК ПОНАШАЊА У ШКОЛИ

Септембар

ПРИЈЕМ ПРВАКА

У школској 2021/22. години Основна школа ,,Свети Сава“ уписала је четири одељења првог разреда. Са ученицима I1 ради учитељица Наташа Маринковић. У одељењу је 25 ученика. Велики број ученика из овог одељења је по принципу једносменске наставе уписан и у продужени боравак, који води учитељ Милан Живановић. Са ученицима I2 ради учитељица Гордана Александрић, а у одељењу има 20 уписаних ученика. Одељење I3 води учитељица Анђелка Ђурић, где је такође 20 ученика, а у одељењу целодневне наставе I4 раде учитељице Лепосава Јевтић и Марина Петронијевић. Одељење броји 26 ученика.

Посебно смо поносни на чињеницу да наша школа већ трећу годину уписује по једно одељење целодневне наставе. Одлике целодневне наставе су да не постоје уобичајене смене пре и после подне, већ су ученици у школи од 08:00 до 15:30. Овај вид наставе пружа ученицима, али и родитељима, предности у односу на друге облике. Тако, на пример, ученици који похађају целодневну наставу су у великој мери самосталнији. Брзо почну да науче да брину о свом радном месту, сами слажу ствари у ормариће, припремају се самостално за часове, развијају хигијенске навике, деле ужину, помажу једни другима у учењу и сл. Поред тога, неке од предности целодневне наставе огледају се и у развијању радних навика, увежбавању градива, изради домаћих под сталним стручним надзором и смењивању учења и слободних активности. Такође, тешке ђачке торбе остају и школи, а књиге су у ормарићма. Исхрана је организована према потребама деце и родитеља, а деца одрастају у здравом окружењу са својим вршњацима, без неконтролисаног коришћења слободног времена. То значи и да су у потпуности задовољене потребе запослених родитеља јер су овом наставом остварени сви услови за развој детета.

У одељењу целодневне наставе раде две учитељице (Лепосава Јевтић и Марина Петронијевић). Свака од њих има групу својих предмета, па тако их једна изводи у преподневном блоку наставе, а друга у поподневном. Учитељица Лепосава Јевтић је била учесница семинара у Новом Саду у Основној школи ,,Никола Тесла“ која овај вид наставе има већ скоро три деценије. Деца понедељком у школу доносе торбе, ранчеве, свеске, књиге и сав потребан пробор за рад и остављају их у својим ормарићима до петка. Онда их поново носе кућама где родитељи остварују увид у оно што су њихова деца учила током једне радне седмице. Учитељица наводи да се у истом дану ради обрада градива и врши увежбавање. Такође, сви домаћи задаци се раде под надзором учитељица, а прва искуства и прве реакције, како ученика, тако и родитеља су веома позитивне.

Полазници целодневне наставе имају три оброка у школи (доручак, ужину и ручак). Храна се припрема у модерној школској кухињи и одличног је квалитета.

 

Најуспешнији Светосавци на такмичењима – на излету у Вишеграду

Бивши светосавци су уживали и дружили се на наградном излету који је организовала Општина. Општина је за вуковце и најуспешније ученике на такмичењима у протеклој школској години организовала путовање бродом до Вишеграда. Наставница српског језика, Биљана Савељић, једна од заслужних за сјајне успехе наших ученика, имала је прилику да ужива са њима.

Посета Светосаваца ,,Малом сајму спорта“ који је организовао Спортски савез Бајина Башта

Ученици Основне школе ,,Свети Сава“ заједно са својим учитељима посетили су ,,Мали сајам спорта“ који је организовао Спортски савез Бајина Башта. Упознали су се са прослављеним спортистом Давором Штефанеком и уживали у спортовима које су представили наши успешни спортисти.

 

Пилот пројекат ,,Улога ученика у заштити животне средине“

Марљивост и континуирана посвећеност у раду нашег колектива дала је за резултат да је Основна школа ,,Свети Сава“ ушла у одабрани број школа (само 29 школа у Србији) које су одабране за Пилот пројекат ,,Улога ученика у заштити животне средине“.

Дана 29. 09. 2021. године директорка наше школе, Маријана Лукић, и координатор пројекта, учитељица Мирјана Марковић, присуствовале су потписивању Протокола о сарадњи између Министарства заштите животне средине и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Изјаву за медије су дали Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, као и други министри, након чега су одржане едукације и приказане презентације од значаја за пројекат.

Председница наше општине, Весна Ђурић, присуствовала је данашњем догађају у Београду са осталим градоначелницима/председницима локалних самоуправа школа учесника у овим пројекту.

 

 

 

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић