Летопис школе

Летопис ОШ „Свети Свети“ за школску 2021/2022. годину

О НАМА

Идеја о настанку друге основне школе у Бајиној Башти потекла је 1979. године од стране дитектора основне школе Владете Читаковића. Нови простор био је потребан за извођење наставе у Основној школи, услед великог броја ученика који се сваке године уписивао у први разред. Хидроелектрана је финансирала израду идејног пројекта нове школске зграде. Слеадеће године потписан је уговор са Енергопројектом, а коначно решење усвојено је 1981. године. Да би се сакупио потребан новац за градњу нове школске зграде 1982. године расписан је месни самодопринос у износу од 1% прихода у трајању од пет и по година. На изјашњавању 98% грађана је прихватило овакав предлог. Након овога 1983. године састављен је Одбор за изградњу на челу са директором Основне школе „Рајак Павићевић“, Стеваном Дабићем. Одбор је спровео лицитација за избор извођача радова 1984. године и и посао је тада добила ООУР „Изградња“ из Бајине Баште.

Радови на изградњи зграде започели су 26. јула 1984. године, а свечано отварање блока „Б“ обављено је 12. октобра 1985. године, а затим су у ове просторије пресељена одељења првих разреда основне школе. Довршетак изградње нове зграде трајао је до априла 1991. године када је у рад пуштен и блок „Ц“ и после чега је остало да се уради само још просторије за физичко васпитање и још неке учионице предвиђене за четврту фазу изградње, што је касније и урађено.

Крајем осамдесетих година XX века почело се са озбиљним размишљањима о подели огромне Основне школе у Бајиној Башти. Тако је 25. јуна 1989. године СО Бајина Башта усвојила Решење у коме је донела одлуку да се оснује Друга основна школа у Бајиној Башти. То је практично значило поделу ОШ „Рајак Павићевић“ на две школе. Друга основна школа уписана је у регистар код Окружног привредног суда у Титовом Ужицу 19. децембра 1989. године, којом приликом је озваничено њено оснивање и конституисање. Друга основна школа у Бајиној Башти почела је самостално да функционише од 1. јануара 1990. године. Од 22. јануара 1991. године Друга основна школа носи име ОШ „Свети Сава“.

Основна школа „Свети Сава“је издвојена од градске буке на око 500 метара, а од главног асфалтног пута око 50–60 метара. Окружује је: зелени уређени простор, обрађено пољопривредно земљиште Земљорадничке задруге и приватни посед, затим простор Дечијег вртића „Невен“ /двориште/ и котларница на чврсто гориво. Укупна површина школског дворишта је 13.100m². Недалеко од школе се налази Спортско-туристички центар и две средње школе. Решено је питање депоније смећа, водоводна и канализациона мрежа, релативно мали број димњака од приватних котларница, непостојање хемијског загађивача од стране постојеће индустрије, коректно вођење рачуна о чистоћи града, географски положај Бајине Баште – чини да еколошки услови средине буду задовољавајући. Основна школа „Свети Сава“ у Бајиној Башти има 4.842 m² корисне површине и грађена је по фазама и то: Блок (Б), Блок (А) и Блок (Ц). Наша школа има и издвојено одељење у Перућцу.

Основна школа ,,Свети Сава“ је пре неколико година проглашена за најуређенију школу у Златиборском округу и међу шест најуређенијих школа у Србији. То је школа која је 27. јануара 2002. године на Светосавској академији, одржаној у Београду, добила признање од Владе РС и Министарства за постигнуте резултате и допринос у развоју просвете.

У Основној школи ,,Свети Сава“ је од 2019. године почела практична примена целодневне наставе у једном од три одељења првог разреда. Реч је о веома ретком облику васпитно-образовног рада у основној школи, који се изводи по жељи родитеља. Ово је био први случај да се такав облик наставе примењује у једној школи на подручју Златиборског округа. Ученици у целодневној настави користе посебно опремљене учионице од стране Канцеларије за популациону и демографску политику у Влади Републике Србије. Ту су нови столови, столице, рачунари, интерактивне табле, ормарићи за торбе, књиге и свеске, специјални подови, потребни реквизити за различите облике слободних активности и друга наставна средства.

 

Правилник о безбедности у школиПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ У ШКОЛИ

Правилник понашања у школиПРАВИЛНИК ПОНАШАЊА У ШКОЛИ

Децембар

Такмичење у шаху

Крајем децембра у продуженом боравку Основне школе ,,Свети Сава“ одржно је такмичење у шаху. Учествовали су ученици који похађају Обогаћени једносменски рад ,,Мале шаховске мајсторије“ код учитеља Милана Живановића. Укупно је учествовало 15 ученика првог и другог разреда. Најбољи је био ученик Лука Томић I1. Друго место заузео је Ђођре Пашић II2, а треће место је припало Неђи Миловановићу II2. Ученици који су заузели прва три места добили су дипломе, а остали ученици похвале за учествовање на такмичењу.

Интервју са глумцем Александром Дунићем

Поводом представе „МИЛОШ ВЕЛИКИ – КЊАЗ СЕРБСКИ“ одржане у Основној школи „Свети Сава“ у Бајиној Башти, чланице новинарске секције и редакције часописа ,,Светосавац“ Тијана Симић VIII3 и Ивана Поповић VIII3 реализовале су интервју са глумцем Александром Дунићем.

Можете ли нам рећи нешто више о Вашем раду и о Вама?

     – Ја сам глумац Позоришта на Теразијама, Александар Дунић. Члан сам Позоришта на Теразијама већ тридесет година. Академију сам завршио у Новом Саду, у класи професора Бранка Плеше 1993. године, исте године сам се и запослио. Имао сам доста среће у послу и у каријери. Такође, снимао сам неке од најпознатијих серија тог времена, као што су „Бела лађа“, „Породично благо“, „Стижу долари“, „Срећни људи“. Наравно, паралелно сам радио и у позоришту, где и дан данас играм. Неки од тренутних наслова су „Цигани лете у небо“, „Мистер долар“, „С друге стране јастука“, „Флешденс“.

Одакле уопште идеја за ову монодраму? Како сте доживели ову представу? Да ли

ова представа има неку симболику за Вас лично?

– Идеју за ову монодраму имао сам одавно. Желео сам да прикажемо неку дубоку свест о базичним вредностима наших народа и потреби да те вредности поново афирмишемо и извучемо на светлост дана, јер су неки појмови почели доста да се урушавају код нас и да се замењују другим појмовима. Једноставно, у неком тренутку сам се уплашио да смо, као људи, истину почели да представљамо на један погрешан и лажан начин. Српски народ је народ који је имао многе врлине и ја сам хтео да те врлине, на известан начин, поново доведем у фокус, говорећи младим људима ко су, шта су и какви су им били преци, а старијим генерацијама да то буде подсетник на неку блиставу прошлост из историје, које не треба да се стидимо, већ да будемо веома поносни. Самим радом на овој представи научио сам понешто. Наравно, историја као учитељица живота, никада се не понови на идентичан начин, али се понавља веома слично. Оно што сам ја научио, радећи на овој представи, јесте да је патриотизам у то време био на највећој могућој цени и да је имао велику вредност, да су то били људи који се заиста нису скривали, били су спремни да свој комфор замене у сваком тренутку ако то отаџбина од њих очекује.

Какви су Ваши утисци о извођењу представе у нашој школи? Да ли сте задовољни

одзивом ученика и тиме како су пратили представу?

– Дивно је било, велики број ђака се одазвао. Веома ми је драго због тога, и то је, за мене као глумца, велики комплимент. Добро су ме пратили, с обзиром на то да ова тематика на моменте и није баш тако лака и једноставна за праћење. Ова монодрама је написана за узраст од једанаест година, па све до дубоке старости. Има доста озбиљног текста. Морам да напоменем да имам искуства са вашом школом. Школа је дивна и стварно је лепо што имате овакав хол за извођење, где можете и ви сами да наступате, а могу и гости да вам дођу. Стварно се дивно осећам због начина на који су ме дочекали ваши професори и остали сарадници које сам сретао. Велико ми је задовољство што сам данас овде.

Можемо ли очекивати ускоро неку нову представу и сарадњу са Вама?

    – Што се тиче историјских монодрама, ја ћу овде стати. Готово сам сигуран да више ништа нећу радити на тему Првог и Другог српског устанка. Можда ће нешто друго бити. Када буде било нешто пригодно, бићу слободан да вам се јавим и да сарађујемо.

Другци целодневне наставе у посети Инфо центру и Канцеларији за младе

Ученици другог разреда целодневне наставе су на делу показали како је лепо бити хуман. Са својим учитељицама Иваном и Миленом донели су слаткише и честитку за своје вршњаке у оквиру хуманитарне акције коју је покренула Канцеларија за младе. Уједно су обишли и упознали се са радом Инфо центра Бајина Башта.

Прваци целодневне наставе у шетњи до ,,Кућице на Дрини

Ученици I4 целодневне наставе, заједно са учитељицама Лепом и Марином, искористили су један леп и сунчан децембарски дан за једну дужу шетњу до туристичке атракције ,,Кућица на Дрини“. Уживали су, посматрали и дивили се овој светски познатој атракцији. У шетњи су били задовољни, срећни и испуњени, а истовремено развили љубав према шетњи и здравом начину живота.

Новембар

Нови намештај и компјутери у Основној школи ,,Свети Сава“

Основна школа ,,Свети Сава“ успешно је аплицирала код Министарства просвете, науке и технолошког развоја у пројекту ,,Модерна и удобна учионица – задовољан, креативан и успешан ученик“. Захваљујући томе, школа је добила комплетан намештај з 29 кбинет и учионица вредан 6,5 милиона динара.

Како наводи директор Основне школе ,,Свети Сава“ Маријана Лукић: ,,Добили смо 600 једноседних клупа и исто толико столиц, 23 катедре, 25 столица за наставничку канцеларију, 48 ормар, 10 лабараторијских клупа и 30 столица, ормар за хемикалије, 15 столова за кабинет технике и технологије, 5 штафелаја са радним столовима за ликовну културу, 10 телевизора и 23 беле магнетне табле. Идуће године је у плану и реконструкција и опремње ђачке кухиње.“

Такође, Основна школа ,,Свети Сава“ је 20. Новембра од Школске упрве Ужице добила 30 компјутера и два штампача. Они су смештени у информатички кабинет и неколико учионица.

Планинарство и боравак у природи

Радионица намењена просветним рдницима ,,Планинарство и боравак у природи“ оржана је 20. 11. 2021. године у Растишту, у некадашњој извојеној школи Основне школе ,,Свети Сава“, која је добила један нови сјај и значај захваљујући пожртвованошћу и ентузијазму момака и девојака планинарског клуба ,,Тара“.

Општинско такмичење у стоном тенису у Основној школи ,,Свети Сава“

На општинском такмичењу у стоном тенису, које је одржано 17. 11. 2021. у Основној школи ,,Свети Сава“, Светосавци су остварили следеће резултате:

  1. место Милица Ђокић VIII2
  2. место екипно дечаци
  3. место екипно девојчице

Oктобар

Дечја недеља

У месецу октобру је највећу пажњу привукла Дечја недеља. У оквиру ње, која се традиционално обележава у Основној школи ,,Свети Сава“ ученици, учитељи и наставници организовали су низ активности. Општи циљеви Дечје недеље су: скретање пажње најширој јавности на права и потребе детета, указивање на одговорност коју породица, школа и држава и њене институције имају у заштити деце, и остварују њихова права, указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце, промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу и сл. Такође, циљ свих активности је да кроз дружење и игру покажемо да разумемо једни друге, да се волимо и да лепим поступцима и речима можемо много постићи. Не постоји ништа што доноси веће задовољство од срећног, здравог и насмејаног детета!

Мото овогодишње Дечје недеље, која се одржала од 4. 10. до 10. 10. 2021. године био је ,,Дете је дете да га волите и разумете“. Неке од активности које су веома успешно организоване биле су: ,,Балонијада“, ,,Спортски дан,“ ,,Друг другу“, ,,Права детета“, ,,Тајни пријатељ“, ,,Напуни кош“ итд.

 

Септембар

ПРИЈЕМ ПРВАКА

У школској 2021/22. години Основна школа ,,Свети Сава“ уписала је четири одељења првог разреда. Са ученицима I1 ради учитељица Наташа Маринковић. У одељењу је 25 ученика. Велики број ученика из овог одељења је по принципу једносменске наставе уписан и у продужени боравак, који води учитељ Милан Живановић. Са ученицима I2 ради учитељица Гордана Александрић, а у одељењу има 20 уписаних ученика. Одељење I3 води учитељица Анђелка Ђурић, где је такође 20 ученика, а у одељењу целодневне наставе I4 раде учитељице Лепосава Јевтић и Марина Петронијевић. Одељење броји 26 ученика.

Посебно смо поносни на чињеницу да наша школа већ трећу годину уписује по једно одељење целодневне наставе. Одлике целодневне наставе су да не постоје уобичајене смене пре и после подне, већ су ученици у школи од 08:00 до 15:30. Овај вид наставе пружа ученицима, али и родитељима, предности у односу на друге облике. Тако, на пример, ученици који похађају целодневну наставу су у великој мери самосталнији. Брзо почну да науче да брину о свом радном месту, сами слажу ствари у ормариће, припремају се самостално за часове, развијају хигијенске навике, деле ужину, помажу једни другима у учењу и сл. Поред тога, неке од предности целодневне наставе огледају се и у развијању радних навика, увежбавању градива, изради домаћих под сталним стручним надзором и смењивању учења и слободних активности. Такође, тешке ђачке торбе остају и школи, а књиге су у ормарићма. Исхрана је организована према потребама деце и родитеља, а деца одрастају у здравом окружењу са својим вршњацима, без неконтролисаног коришћења слободног времена. То значи и да су у потпуности задовољене потребе запослених родитеља јер су овом наставом остварени сви услови за развој детета.

У одељењу целодневне наставе раде две учитељице (Лепосава Јевтић и Марина Петронијевић). Свака од њих има групу својих предмета, па тако их једна изводи у преподневном блоку наставе, а друга у поподневном. Учитељица Лепосава Јевтић је била учесница семинара у Новом Саду у Основној школи ,,Никола Тесла“ која овај вид наставе има већ скоро три деценије. Деца понедељком у школу доносе торбе, ранчеве, свеске, књиге и сав потребан пробор за рад и остављају их у својим ормарићима до петка. Онда их поново носе кућама где родитељи остварују увид у оно што су њихова деца учила током једне радне седмице. Учитељица наводи да се у истом дану ради обрада градива и врши увежбавање. Такође, сви домаћи задаци се раде под надзором учитељица, а прва искуства и прве реакције, како ученика, тако и родитеља су веома позитивне.

Полазници целодневне наставе имају три оброка у школи (доручак, ужину и ручак). Храна се припрема у модерној школској кухињи и одличног је квалитета.

 

Најуспешнији Светосавци на такмичењима – на излету у Вишеграду

Бивши светосавци су уживали и дружили се на наградном излету који је организовала Општина. Општина је за вуковце и најуспешније ученике на такмичењима у протеклој школској години организовала путовање бродом до Вишеграда. Наставница српског језика, Биљана Савељић, једна од заслужних за сјајне успехе наших ученика, имала је прилику да ужива са њима.

Посета Светосаваца ,,Малом сајму спорта“ који је организовао Спортски савез Бајина Башта

Ученици Основне школе ,,Свети Сава“ заједно са својим учитељима посетили су ,,Мали сајам спорта“ који је организовао Спортски савез Бајина Башта. Упознали су се са прослављеним спортистом Давором Штефанеком и уживали у спортовима које су представили наши успешни спортисти.

 

Пилот пројекат ,,Улога ученика у заштити животне средине“

Марљивост и континуирана посвећеност у раду нашег колектива дала је за резултат да је Основна школа ,,Свети Сава“ ушла у одабрани број школа (само 29 школа у Србији) које су одабране за Пилот пројекат ,,Улога ученика у заштити животне средине“.

Дана 29. 09. 2021. године директорка наше школе, Маријана Лукић, и координатор пројекта, учитељица Мирјана Марковић, присуствовале су потписивању Протокола о сарадњи између Министарства заштите животне средине и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Изјаву за медије су дали Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, као и други министри, након чега су одржане едукације и приказане презентације од значаја за пројекат.

Председница наше општине, Весна Ђурић, присуствовала је данашњем догађају у Београду са осталим градоначелницима/председницима локалних самоуправа школа учесника у овим пројекту.

 

 

 

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић