Библиотека

Срећан распуст!

Школска година завршена је и пред вама је лето које нуди бројне могућности. Једна од њих је читање! Желим вам пријатан летњи распуст!

Библиотекар Соња Ћоровић

Школска библиотека прогласила најуспешније учеснике пројекта Читалачка значка из 2/1

Лепо замишљен пројекат даје добре резултате – ученици 2/1 на путу су да постану активни читаоци који читају књиге из задовољства.

Соња Ћоровић

Књижевни матине у школској библиотеци одушевио присутне

У петак 28. марта 2018. године у библиотеци ОШ „Свети Сава“ одржан је књижевни матине. Представљена је књига Orphan train (Воз сирочади) америчке књижевнице Кристине Бејкер Клајн. Учесници програма (ученици 4, 6, 7. и 8. разреда) са ентузијазмом су извели сценску адаптацију два поглавља која читаоца уводе у свет романа. Ученици четвртог разреда извели су једночинке „Хвалисаве оцене“ Меланије Римар и „Пролећна прозивка“ Славка Кликовца. Мали глумци лепо су дочарали маштовите драмске текстове. Рецитатори Анђела Ивановић (пети разред), Анђелија Марјановић и Милица Стевановић (четврти разред) казивали су песме Данијела Ћоровића и Милована Данојлића. Музичке интерпретације ученица четвртог разреда Иване Јосиповић и Иконије Ковачевић и ученице осмог разреда Јасне Кнежевић публика је лепо прихватила. Ученици другог разреда Анђелија Тешић и Сергеј Радовановић препоручили су присутнима књиге за читање, а њихов школски друг Марко Савић прочитао је песме које је написао на часу српског.

Публика је дуготрајним аплаузом наградила учеснике програма. Модератор књижевног матинеа била је професор Соња Ћоровић.

 

 

 

 

 

 

 

Oвде можете погледати прилог ТВ Прима: https://www.youtube.com/watch?v=ELNyHNI6uI8

Књижевни матине

Хајде да се дружимо!

Књижевни матине одржаће се у школској библиотеци у среду 28. марта 2018. године, са почетком у 17 часова. Представљамо књигу Воз сирочади (Orphan train). Сценско извођење дирљиве приче о деци у хранитељским породицама, музичке интерпретације, казивање стихова добар су разлог да дођете!

Чекамо вас! Ваша библиотека

Из штампе изашао нови број Светосавца

На Савиндан, 27. јануара, 2018. године из штампе је изашао нови број Светосавца. На овом месту можете преузети електронски примерак: SVETOSAVAC 11 – TEKST M

Бајина Башта у слици и речи

У школској библиотеци представљена је књига „Бајина Башта у слици и речи“. Богато илустрована завичајна хроника плод је тимског рада ентузијаста решених да сачувају од заборава значајне људе и догађаје.

О књизи су говорили уредник издања Обрад Додић и један од аутора Властимир Безаревић. Присутни ученици, наставници и гости чули су о настанку књиге, изворима и сарадницима.

Одабране одломке читале су ученице седмог разреда Јована Јоксић, Тања Јовановић, Јана Марковић и Нела Бошковић. Разговор је водила библиотекар Соња Ћоровић, а промоцију је снимила екипа локалне телевизије. Прилог можете погледати на YouTube каналу Primus Prima од среде 29. новембра 2017.

С.Ћ.

Представљамо књигу „Бајина Башта у слици и речи“

У понедељак 27. новембра у школској библиотеци представићемо књигу „Бајина Башта у слици и речи“. О књизи говоре уредник издања Обрад Додић и један од аутора Властимир Безаревић. Одломке из књиге читају ученице седмог разреда  Јована Јоксић, Тања Јовановић, Нела Бошковић и Јана Марковић. Модератор промоције је Соња Ћоровић. Промоција почиње у 13:15 (након шестог часа). Очекујемо ученике, наставнике, запослене у школи и љубитеље књиге из града!

Прилог ТВ Прима можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=0jLQvSGlFEQ

Рецитатори из ОШ „Свети Сава“ на промоцији Зборника Кипријанов кладенац

Ангажовање рецитатора из ОШ „Свети Сава“ на промоцији Зборника Кипријанов кладенац (субота 14. октобар 2017.) у оквиру манифестације Дани Раче украј Дрине одличан је пример сарадње школе и локалне заједнице.

Ученице седмог и осмог разреда, Ена Савељић и Николија Вуковић, казивале су песме похваљене на трећем по реду песничком конкурсу Кипријанов кладенац. Промоција Зборника одржана је у Галерији Установе Култура . На песнички конкурс Кипријанов кладенац приспело је, ове године, преко 500 радова из целе Европе.

Успешно спроведен Конкурс и добро организована промоција привукли су љубитеље писане речи који су испунили простор Галерије.

Соња Ћоровић

Књижевни матине

У петак, 7. априла, Библиотека ОШ „Свети Сава“ организовала је књижевни матине. Ученици школе представили су авантуристички роман „Чик“ Волфганга Херендорфа, говорили су песме Мирослава Антића и Данијела Ћоровића, извели су одломак комедије „Избирачица“ Косте Трифковића. Публици су се представили и музички извођачи као и победници општинске Смотре рецитатора. Књижевни матине протекао је у пријатној атмосфери, а извођачи су награђени бурним аплаузом.

Овде можете погледати прилог ТВ Прима: https://www.youtube.com/watch?v=RH5gqZz7vrw

Из штампе изашао нови број Светосавца

На Савиндан, 27. јануара, 2017. године из штампе је изашао нови број Светосавца. На овом месту можете преузети електронски примерак: SVETOSAVAC 10 SCREEN

Запажен наступ ученица ОШ „Свети Сава“ на промоцији Зборника завичајних песника

У петак 9. октобра у Галерији Установе Култура свечано су отворене 21. Духовне свечаности Дани Раче украј Дрине.

Ученице петог и шестог разреда наше школе Ена Савељић, Тара Марковић, Николија Вуковић и Дрина Марковић говориле су песме завичајних песника заступљених у Зборнику. Изражајна казивања одабраних песама пропраћена су аплаузом.

Ученици наше школе учествују у свим културним манифестацијама у школи и граду.

Соња Ћоровић

Интервју Данијела Ћоровића у Путевима културе Крушевац

Учeник нашe школe Данијeл Ћоровић гостовао јe у јуну 2015. годинe у Културном цeнтру Крушeвац. Прeдстављeн јe као добитник другe наградe за роман „Асфалт прeкоморац“ на конкурсу Млади књижeвни супeрталeнти Самиздат Б92 2014. Након веома успеле и посећене промоције, урeдник часописа Путeви културe Јeлeна Протић Пeтронијeвић интeрвјуисала јe Данијeла. Прeносимо интeрвју из 23. броја Путeва културe. Интервју можете преузети овде: 1 2 3 4

Књижевно вече у библиотеци

У петак 22. маја 2015. године у школској библиотеци одржано је књижевно вече из циклуса „Хајде да се дружимо!“. У програму су учествовали ученици трећег, петог и осмог разреда. Читањем одабраних одломака публици су препоручене књиге „Бићу сновослагач“ Весне Ћоровић и „Генијална деца“ Алексија Марјановића. Млади писац, ученик осмог разреда, Данијел Ћоровић говорио је о рукописима на којима ради. Публика је чула одломак из Данијеловог новог рукописа „Галактички трговац“. Представљени су победници општинске и градске рецитаторске смотре. Програм „Хајде да се дружимо!“ осмишљен је као пројекат подршке ученицима заинтeресованим за писање, читање, рецитовање и глуму.

 

 

 

 

 

 

 

Изузетан успех наших ученика на Општинској смотри рецитатора

У уторак 31. марта 2015. године у библиотеци ОШ „Свети Сава“ одржана је Општинска смотра рецитатора. Учествовало је 26 ученика основних школа у општини. У конкуренцији ученика млађих разреда најуспешније су биле: Ена Савељић, Мина Лазаревић и Миња Лукић. У конкуренцији ученика 5. до 8. разреда победници су:  Николија Вуковић, Јована Игњатовић и Андријана Илић.  На Окружну смотру у Косјерићу пласирале су се Николија Вуковић, Јована Игњатовић, Ена Савељић и Мина Лазаревић. Желимо им пуно успеха!

Tрибинa нa тeму интeгритeт личнoсти

Нoвa трибинa циклусa Свeт тинejџeрa пoсвeћeнa тeми Интeгритeт личнoсти oдржaнa je у уторак 2. дeцeмбрa у шкoлскoj библиoтeци. Стручни кoнсултaнт, психoлoг Вaлeнтинa Maркoвић, oбjaснилa je учeницимa сeдмoг и oсмoг рaзрeдa зaштo je вaжнo дa изгрaдимo и сaчувaмo интeгритeт.

Учeсници су сe нa трибини инфoрмисaли штa je зaпрaвo интeгритeт личнoсти, кaкo сe грaди и чувa. Вaлeнтинa Maркoвић нaглaсилa je вaжнoст сaмoдисциплинe, плaнирaњa oбaвeзa и дoбрe oргaнизaциje зa oствaрeњe циљeвa.

Циклус трибина: Свет тинејџера

 Тема прве трибине: Ко сам заправо ја?

Учесници: Вања Марковић, психолог
Модератор: Соња Ћоровић, професор књижевности

У уторак 30. септембра 2014. године у препуној Свечаној сали одржана је трибина на тему Свет тинејџера у организацији школске библиотеке.  Циклус трибина намењених тинејџерима замишљен је као подршка ученицима у том магичном и сложеном животном добу. Психолог Валентина Марковић говорила је о недоумицама које муче младе у пубертету, сукобима са ауторитетима и околином, узроцима и начином превладавања свих врста конфликта са собом и светом.  Овај пројекат замишљен је тако да помогне тинејџерима да боље препознају сопствене потребе и механизме за њихово здраво и делотворно остварење. Планирано је да у пројекту учествују и школски педагози.

 

 

 

 

 

 

 

Друга награда за Данијела Ћоровића на конкурсу „Mлaди књижeвни супeртaлeнти 2014“

Дaниjeл Ћoрoвић, учeник VIII4 OШ „Свeти Сaвa“, oсвojиo je другу нaгрaду нa књижeвнoм кoнкурсу „Mлaди књижeвни супeртaлeнти 2014“ издaвaчкe кућe Сaмиздaт Б92 и Кoмeрциjaлнe бaнкe. Aутoру ћe нaгрaдa кoja сe сaстojи oд пoвeљe, нoвчaнoг изнoсa и штaмпaњa књигe бити дoдeљeнa у jуну, a Дaниjeлoв нaгрaђeни рукoпис рoмaнa „Aсфaлт прeкoмoрaц“ бићe штaмпaн у jулу. Нa кoнкурсу су учeствoвaли aутoри oд 12 дo 18 гoдинa.

Трибина: Хришћанска врлина

У четвртак, 3. октобра 2013. године, у 17 часова у библиотеци ОШ “ Свети Сава “ одржаће се трибина у оквиру циклуса : “ Хришћанство у контексту модерног света “.

У разговору на тему : Хришћанска врлина, учествују свештеник Горан Милинковић и вероучитељи Александра Малешевић и Ана Црепуљаревић. Модератор тртибине је Соња Ћоровић.

Трибина је отворена за све заинтересоване.

Трибина на тему „ Хришћанство у контексту модерног света “

У петак 31. маја у организацији школске библиотеке, у холу школе, одржана је трибина на тему „Хришћанство у контексту модерног света“. О хришћанској етици и поимању света и живота говорили су отац Горан Милинковић, ђакон Владимир Малешевић и вероучитељи Ана Црепуљаревић и Раде Јагодић. Учесници трибине појаснили су основне појмове хришћанства попут крштења, спасења и слично, а осветлили су и најважније детаље овоземаљског живота и мисије Исуса Христа.

У следећој школској години библиотека планира реализацију циклуса трибина на теме из области хришћанства у сарадњи са Црквом.

Библиотекар Соња Ћоровић

Трибина

У петак 31. маја 2013. године у 18 часова у холу ОШ „Свети Сава“ одржаће се трибина на тему „Хришћанство у контексту модерног света“, у организацији школске библиотеке. Учествују свештеник Горан Милинковић, ђакон Владимир Малешевић и вероучитељи ОШ „Свети Сава“. Модератор трибине је професор светске књижевности, Соња Ћоровић. Трибина је отворена за све заинтересоване.

Књижевно вече у библиотеци школе

У петак, 12. априла 2013. године књижевна вечеру школској библиотеци одржано је књижевно вече. Препознатљива концепција окупљања ученика заинтересованих за глуму, писање, рецитовање, свирање изнедрила је занимљив догађај који су присутни пажљиво пратили. Публици из школе и града препоручени су за читање одабрани наслови књижевне продукције за децу и младе. Представљени су учесници и победници школског и општинског такмичења у рецитовању.

Гост вечери била је гђа Нада Чајковски која је у сарадњи са г Николом Васиљевићем поставила на сцену Установе Култура књигу „Црвено светло“ ученика школе, Данијела Ћоровића.књижевна вечер

Програм су реализовали ученици шестог разреда: Марија Мирковић, Лука Марковић, Немања Божовић, Војислав Ђурић и Сања Попадић. Алекса Марковић наступио је као музички извођач.

Најављена је трибина на тему вере – „Исус Христос – Исус из Назарета“ коју ће библиотека у сарадњи са вероучитељима реализовати у мају.

Библиотекар Соња Ћоровић

Дан књиге за децу у ОШ „Свети Сава“

Међународни дан књиге за децу, 2. април, обележен је у нашој школи 3. априла гостовањем популарног песника за децу и младе, Момчила Моше Одаловића,  и кантаутора из Новог Сада, Бранка Пражића.

Гости су духовитим обраћањем и пажљиво одабраним песмама стекли симпатије млађане публике успешно демантујући оцене да млади губе интересовање за поезију и уметност уопште. Ученици млађих разреда са великим интересовањем пратили су лепо осмишљен програм и бурним аплаузом наградили ауторе за стихове и песме намењене младим читаоцима.

Манифестације које се широм света организују поводом Светског дана књиге за децу усмерене су на популарисање читања. У том контексту књижевно матине у школском холу пун је погодак. Књига мора бити доступна свим младим људима па нису заборављена ни деца са тешкоћама у развоју. Песнички сусрет са њима и њиховим родитељима организован је у свечаној сали у поподневним сатима.

Стихови у пратњи гитаре пружили су незабораван угођај свима који су дошли да виде и чују Мошу Одаловића и Бранка Пражића.  Учествовали су и ученици Одељења са тешкоћама у развоју ОШ „Свети Сава“.

Сусрети овога типа подстичу интересовање за читање. У том смислу школска библиотека традиционално организује књижевне вечери у априлу чији је циљ да представи ученике заинтересоване за глуму, писање, рецитовање и свирање.

Позивамо вас да нам се придружите у школској библиотеци у петак 12. априла у 17 часова!

Библиотекар Соња Ћоровић

Нова књижевна награда за Данијела Ћоровића

На књижевном конкурсу “ Гордана Брајовић“ намењеном деци и омладини за 2013. годину, у категорији средњег узраста, ученик наше школе, Данијел Ћоровић, освојио је трећу награду. Данијел је ову нагараду освојио за свој рад на тему “ Замишљам Марка Краљевића у нашем времену “. Данијелу ће ова награда бити уручена на свечаној додели награда 19. априла 2013. године. Више о овој књижевној манифестацији на делу сајта о награђеним ученицима.

Учесници програма „Хајде да се дружимо!“ на насловној страни ББ гласа

Програм „Хајде да се дружимо“ замишљен као подршка ученицима заинтересованим за глуму, писање, рецитовање и музику привукао је бројне ученике. Лист ББ глас објавио је репортажу са књижевне вечери у нашој библиотеци поводом месеца књиге – октобра. Насловна страна посвећена је програму.
Oвде можете погледати чланак објављен у ББ Гласуbbg2
С.Ћ. 

ББ глас – пријатељ школске библиотека ОШ „Свети Сава“

Локални лист ББ глас прати наше активности. Текст о књижевно-музичком програму објављен је у ББ гласу из новембра 2009. можете преузети овде: vece
С.Ћ.

Локална штампа о школској библиотеци

Часопис ББ глас објавио је у априлу 2009. године текст о књижевно-музичком програму у школској библиотеци. Текст можете преузети овде: Druzenje

С.Ћ.

Dunav Osiguranje Drinske hidroelektrane Elektroizgradnja
Основна школа "Свети Сава" - Бајина Башта 2013. Направио Зоран Марић